De vestengordel rond Diest

Diest ademt cultuur, natuur en historische bezienswaardigheden. De stad is een toeristische bestemming bij uitstek en dat niet alleen in het centrum, maar ook langs buiten zijn we omringd door een bijzonder aanbod van activiteiten. Lees hier wat de Diestse stadsomwalling te bieden heeft.

Door de ogen van Guy Swinnen – Schaffensepoort

De langharige grijzaard van The Scabs is al jaren dé ambassadeur van Diest. Guy Hard Times Swinnen heeft veel geliefkoosde plekken. Maar de Schaffensepoort is een van zijn favorieten.

"Toen ik op het Atheneum zat, wandelde ik hier graag door het groen. Zeker met een knap meisje aan de hand (lacht). De Schaffensepoort zelf heeft ook een band met The Scabs. We filmden er – destijds nog samen met Marcel Vanthilt – de clip van ‘Matchbox Car’. De poort met de grote spijkers verscheen ook op de hoes van onze tweede single. Sfeervolle plek!"

quote svg
“De wallen en stadspoorten geven Diest voor een groot deel haar typische karakter”
Guy Swinnen
Schaffense Poort (1) Schaffense Poort (3) Schaffense Poort (4) Schaffensepoort Guy Swinnen Guy Swinnen Schaffense Poort (2)
The Scabs - 'Matchbox Car' Video directed by Marcel Vanthilt - 1983

Wandeling: Diest, Schildwacht aan de Demer

Overal in de stad vind je, overwoekerd door tijd en natuur, stille getuigen van het militair verleden: bastions, forten, ravelijnen en omwallingen.

Combineer als een commando de natuur en de kleurrijke geschiedenis van de vesten, Fort Leopold en de citadel.

De themaroute ‘Schildwacht aan de Demer’ is echt iets voor jou. Een mars van 7 km.

Witte Gangen
Download hier de route

Honden losloopzone

Elke gezonde hond moet zich eens kunnen uitleven. Elk gezond baasje wil dat liefst buiten doen. Daarom richtte de stad Diest verschillende losloopweides in waar Bobby, Max en Spike vrij kunnen rondlopen onder het toeziend oog van Pippa, Tom en Mo.

Een van die hondenravotplaatsen is gelegen bij het bezoekerscentrum van provinciedomein Halve Maan.

Dogfriendly Diest
Diest is een leuke bestemming om met de hond te bezoeken.
Shoppen en cultuur, maar ook waterpret, natuur en avontuur.
Woef neemt je mee op uitstap!

Woef (1)
Lees hier het artikel in Woef
Olly Hond Losloopzone Losloopzone2 Losloopzone3

De GR 5 over de stadsvesten

GR 5 (Noordzee - Middellandse Zee)

De GR 5 is hét icoon in het spinnenweb van de Grote Routepaden. Het strekt zich uit over Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal.

De GR 5 is een pittige draad van bijna 2.000 kilometer lang, die van de Noordzee tot helemaal aan de Middellandse Zee reikt. En ja, hij passeert ook langs de stadsvesten van Diest!

Stad Diest Wandelpad Tweede Wal Saspoort Vanop Voetgangersbrug

Provinciedomein Halve Maan

Tomorrowland wordt op ons provinciedomein nog niet georganiseerd, maar deze langwerpige aarden wal voor de hoofdgracht is een prima illustratie van Yesterdayland.

Met wat verbeelding zie je van bovenaf het silhouette van de ‘lunet’ getekend door de grachten rondom het provinciedomein. Naast de militaire term voor vooruitgeschoven aarden wallen rondom een hoofdgracht, herkennen we ook het Franse woord voor maan. De steenoude constructie krijgt in militaire kringen namelijk de naam ‘lunet’, hier eindigend in een driehoek met wat ze ‘kazematten’ noemen.

Kinderen zijn hier god in Frankrijk, want wie speelt er nu niet graag in het openluchtzwembad, zandstrand of de grellige glijbanen. Wie bouwt er het hoogste zandkasteel?

Tussen de groene bossen ravotten kinderen (en ouderen) in de buitenspeeltuinen en toffe attracties. Grote avonturiers steken de speelrivier over via waterwegjes, rotsblokken, evenwichtspalen of per vlot. De natte kousen neem je er met plezier bij.

En wist je dat je hier ook kan kajakken, minigolfen en met miniauto’s racen?

Halve Maan Zwembad 1
Plan je bezoek
Halve Maan (2) Halve Maan Halve Maan (1)

Uitblazen op het Boerenkrijgplein

Een ravelijn klinkt als de naam van een Disney-prinsesje, maar het is het buitenwerk van een vesting. De ravelijn van Diest werd tot Boerenkrijgplein gedoopt vanwege de gebeurtenissen die zich hier afspeelden in 1798.

Een leger van vierduizend gewapende boeren belegerden Diest in een opstand tegen de republikeinse Franse bezetting. De Vlaamse boeren voelden zich onderdrukt omdat de Fransen hen onder andere wilden inlijven in hun leger.

De boeren waren misschien wat overmoedig, want ze konden slechts ternauwernood ontsnappen aan de Franse colère via een noodbrug over de Demer. In hun schuilplaats Hasselt werden ze uiteindelijk dan toch in de pan gehakt.

Kinderen Boerenkrijgplein Boerenkrijgplein (1) Boerenkrijgplein