Brouwerijen in Diest

Eeuwenlang stroomde ook het bier - destijds gemaakt met het rivierwater - rijkelijk in de lokale herbergen en ver daarbuiten. Zelfs tot op Martinique en in Belgisch-Congo werd het Diestse bier geschonken.

Het rijke bierverleden kan je nog steeds proeven dankzij de vele streekbieren die getapt worden in de bruine cafés of brouwerijen.

Zin in een glaasje Diesters gerstenat? Wij lichten een paar leuke biertjes voor je uit. De brouwerijen op ons grondgebied kan je hier ontdekken. 

Wist je trouwens dat er om de 2 jaren het bierfestival Hopville plaats vindt in Diest?

Brouwerij Loterbol 

Toen de Demer in de 18de eeuw nog door de Michel Theysstraat vloeide, ontstond Brouwerij “De Brouwketel” en “Brouwerij Duysters”, wat later de Loterbol werd. Gekend voor zijn vele tafelbieren en de koninklijke Royale, een donkerzwart gildenbier om U tegen te zeggen.

Vandaag kan je kennismaken met de Loterbol van het vat, Loterbol blond, Loterbol bruin en de Tuverbol.

Meer info: www.loterbol.be

Groepen zijn welkom op afspraak.

Loterbol (1)
Brouwerij Loterbol - Foto Sven Dillen

Brouwerij Buvens

Ontstaan uit passie, noeste arbeid en talent, groeide brouwerij Buvens sinds 2016 uit tot een volwaardig oord van Dyonisos.

Brouwerij Buvens won intussen al tal van internationale prijzen. Een bezoekje aan de gerenoveerde brouwerij zal je dorst altijd lessen.

Ze brouwen op een "traditionele" manier bovengistend bier met hergisting op de fles. De zorgvuldig uitgezochte mouten worden in huis geschroot, nét voor het brouwproces, om geen kwaliteitsverlies te hebben. Door een goede samenwerking met Belgische hopboeren worden enkel Belgische hopsoorten gebruikt.

Meer info: www.brouwerijbuvens.be

quote svg
“Buvens brouwt heel toegankelijk bier, waarvan je graag een tweede bestelt.”
Buvens (1)
Relict buvens
Buvensbier

Brouwerij Bastion

Bastion is een splinternieuwe craft-beer brouwerij die de geschiedenis van onze stad meedraagt in haar meesterbrouwsels. Zo drink je er een Baret, die verwijst naar het kenteken van de parachutisten die in 1953 gestationeerd waren in onze Citadel. Of het Ravelijn Bier, wat weer wijst op de vijfhoekige buitenvorm van de vesting, zoals het Boerenkrijgplein aan de rand van de stad.

Brouwerij Bastion zorgt voor moderne smaken met vleugjes erfgoed in je glas.

Meer info: www.brouwerijbastion.be

Bastion Stout

Brouwerij Enigma - NIEUW!

Enigma Brouwerij werd opgericht in 2016 met als doel nieuwe bieren te creëren door gebruik van unieke ingrediënten (nieuwe hoppen, gisten).
Enigma is vooral bekend om zijn smaakvolle bieren en kleurrijke etiketten. Hun bieren worden niet alleen in heel België geschonken, maar zijn ondertussen over de hele wereld te verkrijgen, van Europa tot China.

Als kers op de taart zal Enigma Brouwerij een productiefaciliteit en taproom openen in het centrum van Diest !

Meer info: www.enigmabrewery.be

Loterbol (3) Baqtion Loterbol De Biertempel (1) Brunet