Lekkere traditie: Diestse koekenkruidpannenkoek

In Diest is het in de lente al eeuwen een traditie om de jonge scheutjes van de reinvaren of boerenwormkruid te plukken en te verwerken in pannenkoeken.

Wat oorspronkelijk als een medicijn bedoeld was werd een lekkernij voor jong en oud. Variaties van de Diestse kruidkoek zijn terug te vinden in zeer oude kookboeken. Rembert Dodoens, vermaard kruidenkundige, verwees al in 1550 naar het eeuwenoud volksgebruik in de streek van Diest.
‘In de lente pleeght men van de teere bladerkens van dit cruydt, sooi het erst uyt der aerden komst, en noch mals is, met eyeren koeckskens te maken…’

Het Hageland in een glas

De Diesterse bartender Jules Verlinden (30) ging de uitdaging aan en creëerde een rasechte Hagelandse cocktail en mocktail. Mét boerenwormkruid! 

Ontdek het recept hier

Zelf kruidkoeken bakken 

Naar het recept van wijlen Felix Alen, topkok en ambassadeur van de 'Confrerie van den Cruydtcoeck'
Opgelet, er zijn koekenkruid-lookalikes. Juist plukken is dus erg belangrijk. Meer weten? https://www.facebook.com/deConfrerie/ 
Benodigdheden

  • 200 gr jonge scheuten van boerenwormkruid (reinvaren)
  • 10 paardenbloem blaadjes (of volgens smaak want dit geeft een extra bittere toets)
  • 500 gr zelfrijzende bloem
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 4 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel olie en olie voor de pan in te vetten
  • 1 l melk
  • Siroop of bruine suiker
Bereiding
  1. Was zorgvuldig het boerenwormkruid en paardenbloemblaadjes en hak het fijn.
  2. Meng de bloem met suiker, zout, eidooiers, olie en melk en zeef het door.
  3. Klop het eiwit luchtig op en meng onder het deeg.
  4. Roer de kruiden onder het deeg en laat het minstens 2 uren rusten

Bak redelijk grote en niet te dunne pannenkoeken en serveer ze met siroop of bruine suiker.

Kruidkoek