Dwars door het Hageland 2023

De profwedstrijd ‘Dwars door het Hageland’ heeft al sinds begin deze eeuw een plaats op de wielerkalender en blaast dit jaar twintig kaarsjes uit. 

Dankzij de onverharde stroken en kasseien krijgen we in Dwars voor het Hageland quasi altijd een attractieve koers. En met een kanon als Mathieu van der Poel en Lotte Kopecky aan de start, wordt het nog extra aantrekkelijk. De winnares van de Ronde van Vlaanderen wordt binnen haar team bijgestaan door, onder andere, topsprintster Lorena Wiebes.

Het parcours

Een parcours werd uitgetekend met start in Aarschot en aankomst op de Citadel van Diest. Op de nieuwe route moesten liefst twintig passages van onverharde wegen en kasseistroken voor het nodige spektakel zorgen, bovenop de bijna tweeduizend hoogtemeters verspreid over twaalf hellingen.

Hiermee kreeg België haar eigen Strade Bianche. De ingrediënten waren dezelfde: koersen over gravel en een aankomst op haar eigen Piazza del Campo, de Citadel van Diest.

Vanaf 13.30 uur live te volgen op Sporza 

Concreet

Het startschot voor de vrouwen wordt zaterdag gegeven om 10.45 uur op de Grote Markt in Aarschot, de mannen beginnen eraan om 13 uur.

De finish ligt op de Citadel van Diest en wordt rond 14 uur verwacht voor de vrouwen en rond 17.15 uur voor de mannen.

De wedstrijd voor de vrouwen is 122,3 kilometer lang, met 36 kilometer aan onverharde zones en met drie passages over de klim naar de Citadel van Diest.
De mannen koersen 177 kilometer, met 41 kilometer onverharde wegen en vier passages over de kasseien van de citadel.

De renners rijden door de volgende straten in Diest:

Fabrieksstraat, Grasbos, Broekstraat, Turnhoutsebaan, Citadellaan, Nijverheidslaan, Kluisbergstraat, Boudewijnvest, Visserstraat, Kaai, Zoutstraat, Grote Markt, Allerheiligenberg, Kanonsbaan, Citadellaan, Diestersesteenweg, Prinsenbosstraat

Wielerdorp

Zin om de koers op een unieke manier mee te volgen? Dat kan vanuit het 'wielerdorp' in Molenstede. Aan de voet van het Grasbos zie je de renners passeren en volg je de rest van het parcours mee op groot scherm. Van 11.30 tot 17.30 uur kan je er zaterdag terecht met vrienden en familie. De food- en drankbar stilt de honger en lest de dorst. 

Ook aan de aankomstplaats op de citadel is heel wat te beleven. Volg de doortocht van de renners en beleef de finish van de wedstrijd live! Ook hier zie je de rest van het parcours op groot scherm en kan er gezellig nagebabbeld worden met een hapje en een drankje. 

Opgelet! Het wielerdorp en de citadel zijn niet bereikbaar met de auto. Kom te voet of met de fiets.

Zelf rijden? 

Op zondag 11 juni trekt de Yuzzu Gravel Series naar Diest voor de Dwars door het Hageland Gravel. Het uitdagende parcours dat de profs de dag voordien rijden, wordt tijdens de recreatieve graveltocht verder aangevuld met andere prachtige gravelstroken uit het Hageland.

De tocht begint en komt aan op de evenementenweide van provinciedomein Halve Maan. Starten kan tussen 7 en 11 uur. 

Inschrijven kan via www.dwarsdoorhethagelandgravel.be.

Download hier het GPX bestand

Dwars Door Het Hageland 29©Lander Loeckx Tdebelle Yuzzu Hageland Gravel (5) Tdebelle Yuzzu Hageland Gravel (6) Dwars Door Het Hageland Gravelroute 11©Lander Loeckx Dwars Door Het Hageland Gravelroute 21©Lander Loeckx