Diest stelt winnend ontwerp van fase 1 in de herbestemming van de citadel voor

In de eerste fase wordt een toeristisch onthaalpunt gerealiseerd, een gemoderniseerd museum dat de geschiedenis van de citadel vertelt en een belevingscafé.

Ook de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst krijgt een nieuwe plek in de gerestaureerde courtines. 

De voorziene start van de werken is begin 2025 en de voorlopig oplevering in 2027.

Groendak als stadspark

Eén van de blikvangers van het winnende ontwerp is de publieke ontsluiting van het groendak op de courtines via een trap. Vanop het paradeplein kan via een bakstenen trap het imposante groendak betreden worden. Dit wordt ingericht als openbaar park, waar ruimte is voor biodiversiteit, wandelingen en praatplekken.

De ontwerper ziet ook een boeiende synergie met de kunstacademie, waarbij het groendak kan worden gebruikt als beeldentuin en tijdelijke tentoonstellingsruimte. Ook worden panoramische uitkijkpunten over het paradeplein en de tenaillegracht voorzien.
Het dak zal zo deel uitmaken van een publieke belevingsroute, die op een boeiende, laagdrempelige manier de werking van de citadel inzichtelijk zal maken. Daarnaast brengt deze route de verschillende bezoekers in contact met de nieuwe invullingen van de citadel. 

De huidige toegangspoort zal opnieuw dienen als hoofdtoegang. De publieke doorsteek, gelegen achter de toegangspoort, zal rechtstreeks toegang verlenen tot het café en het toeristisch onthaal, dat op zijn beurt de toegang vormt tot het Pegasusmuseum.

Infomarkt in het voorjaar

Begin 2024 wordt het winnende ontwerp uitgebreid voorgesteld aan de inwoners van Diest en andere geïnteresseerden. De stad en ERF organiseren dan een infomarkt op het paradeplein.

  • De plannen worden er voorgesteld en het ontwerpteam zal vragen beantwoorden. 
  • Tijdens een korte rondleiding kan een kijkje in de courtines en bovenop het groendak genomen worden, om alvast een voorsmaakje van de nieuwe citadel te krijgen.
411011218 776712357830588 4491381563285366629 N