Wijndomeinen in en rond Diest

Het Hageland is een echte wijnstreek!

Lang geleden plantten de Romeinen hier al hun wijnstokken. Vandaag telt dit mooie Hageland tientallen domeinen die een rijke variatie cool climate wijnen maken. Wit, rood en rosé, met of zonder bubbels – de Hagelandse wijnen kregen in 1997, als eerste in België, een beschermde oorsprongsbenaming.

Intussen worden er in heel wat binnen- en buitenlandse toprestaurants wijnen uit deze streek geschonken. Benieuwd naar de druivensoorten en delicate smaken van de Hagelandse wijnen? Die ontdek je op de aromakaart.

De wijndomeinen van Diest

In Diest en wijde omgeving druipen de passie en kennis langs de wijnranken op vijf verschillende wijndomeinen.

Je kan er zelf gaan luisteren naar de verhalen van onze viticulteurs en uiteraard ook het goedje naar de mond brengen. Wat er daarna weer uitkomt, is een ander verhaal.

Bezoek de wijngaard, leer meer over wijnbouw en wijnmaken, en proef de goede wijn van het domein! 

wijndomein Cava haksberg Chardonnay Meerdael Terroir

1. Wijndomein Barenberg - Diest

...is een familiale wijngaard gelegen in Schaffen, een landelijke deelgemeente van Diest. De wijngaard ligt op de zuidelijke helling van een heuvel genaamd de 'Barenberg' en heeft een ondergrond van zandleem met veel ijzerzandsteen (diestiaan).

Er worden witte stille wijnen gemaakt van vier druivensoorten. De vinificatie gebeurt ter plaatse in eigen uitvoering.

Wijnen te koop bij Visit Diest
Bezoek op afspraak

TIP! Ontdek de regio rond de wijngaard met de 'Vliegveldwandeling

2. Wijndomein Den Eeckhout - Tielt Winge

In juni 2014 kocht Bert Eeckhout 75 are landbouwgrond in de Wijngaardstraat te Houwaart. Hiermee is hu, familiaal wijnbouwprojectje “Den Eeckhout” ontstaan. 

De oudste stokken (Müller-Thurgau) zijjn in 1975 aangeplant.
Je kan het wijndomein bezoeken, info via hun website. 

Tip: bezoek ook het Het Kasteel van Horst, een wondermooie waterburcht tussen de groene, Hagelandse heuvels en de fictieve thuishaven van de Rode Ridder (momenteel in restauratie, het park is wel vrij te bezoeken). 

3. Wijndomein Petrushoeve – Assent

De geschiedenis van deze Hagelandse hoeve gaat minstens terug tot 1519, toen een zekere Jan Van Huffele hier boerde. In 2010 plantte de familie Calders de eerste wijnranken aan, de start van een heel nieuw wijndomein.
Proef in de kelder van verschillende Hagelandse wijnen en koop een flesje om thuis na te genieten. Kinderen amuseren zich met de dieren van de kinderboerderij. Het Regionaal Landschap Noord-Hageland richtte er een hoogstamboomgaard en een bloemenweide in.

Bezoek op afspraak.
Van begin april tot eind september kan je er gezellig overnachten in een barrel met uitzicht op de wijnranken.

4. Wijndomein Kluisberg – Assent

De Kluisberg in Assent is een plaats waar kluizenaars honderden jaren geleden al wijn verbouwden. De wijngaard is 3,5 hectare groot en telt wel 12.000 wijnstokken met verschillende druivensoorten: Müller Thurgau, Pinot Gris, Kerner, Pinot Blanc, Chardonnay en Lemberger.

Wijnen te koop bij Visit Diest
Je kan voor je groep - vanaf 20 personen - een rondleiding reserveren. 

5. Wijndomein Haksberg - Tielt Winge

Haksberg is een uitgestrekt domein bos- en parkgebied in het Hageland, met een kasteeltje uit de 19de eeuw, een wijnterras, glooiende wijngaarden en goede Belgische wijn.

Wijnbouw gebeurt op Haksberg met respect voor de natuur. Ze vinificeren op het domein witte, rosé, rode en mousserende kwaliteitswijnen uit klassieke en schimmelresistente druivenvariëteiten.

De oogst gebeurt manueel, want dat garandeert een betere kwaliteit van de druiven. De wijn wordt vergist bij lage temperatuur, waardoor het proces langer duurt en er meer tijd is voor het ontwikkelen van geur- en aromastoffen. Het rijpen van de wijn duurt van oktober tot mei, de houtlagering daarna nog tot een jaar.

Je kan voor je groep - vanaf 10 personen - een rondleiding reserveren met degustatie, of een wijnworkshop met streekhapjes.

 

De Smaaktoerist - Hageland - seizoen 2

Chardonnay Meerdael, de champagne van Vlaams-Brabant

In 1994, na overleg met deskundigen uit de Champagnestreek, plantten Paul en An Vleminckx 21.000 stokken Chardonnay om een mousserende wijn voort te brengen. Het resultaat: een kwaliteitsvol en smakelijk streekproduct.

Een heldere bleekgele kleur met een rijke en overvloedige belletjesvorming geven deze schuimwijn een feestelijk uitzicht. 

In zijn verfrissende en charmerende smaak wordt het rijp fruit mooi geaccentueerd door een elegante zuurtoon die ook zorgt voor een aangename afdronk. 

Groepsbezoek mogelijk op afspraak