Van Diestse bodem - streekproducten

Lekkers van hier

De Diestenaar is behoorlijk trots op de producten die zijn streek te bieden heeft. Koffie drinkt hij het liefst van de lokale branderij Stroobants. Dessertjes, Diestse Halve Maantjes en speciale siropen gaat hij halen bij Stuckens. Op woensdagvoormiddag dwaalt hij af naar de wekelijkse Hagelandmarkt.

Aan passanten legt hij uit hoe ze een ruim assortiment aan regionale producten kunnen vinden in de streekwinkel van de dienst Toerisme.

Koffie Stroobants

Al meer dan een eeuw ontwaakt de familie Stroobants in de geur van hun gelijknamige koffie. Het proces doet menig hart sneller slaan, nog voor het goedje in de man is.

In een trommel worden de bonen lichtbruin gebrand. Lekker langzaam. Take it easy. Daarna baant de koffieboon zich een weg door de Diesterse koffiemachines, waarna ze instant komaf maken met je ochtendhumeur. Sommige bonen maken een omweg en komen terecht in het historisch winkelpand. Daar kan je niet alleen een bakje troost proeven, maar ook een pakje troost inslaan.

Koffie Stroobants is niet vies van een probeersel. Samen met de lokale brouwerij Bastion kwamen ze tot de Royal Irish Coffee Stout. Het donkere bier combineert de subtiele toetsen van lokale koffie en Grant’s Triple Wood Whisky. Je hoeft de naam niet uit te spreken. Gewoon proberen.

Dambord Koffie 1 Dambord Koffie 3 Dambord Koffie 5

Stuckens biscuiterie en siroperie

Wie goesting heeft in een pateeke, wordt haast vanzelf naar Stuckens gezogen. In deze bekende biscuiterie en siroperie kan je terecht voor artisanale patisserie en vruchtensiropen voor limonades - bij Stuckens noemen ze dat Sironades. Met vier keer minder suiker en belachelijk lekker!

Zoek je nog naar een smakelijk souvenir voor de thuisblijvers? Het streekproduct bij uitstek zijn de Halve Maantjes, koekjes genoemd naar het Provinciedomein Halve Maan en een knipoog naar het verleden van Diest als Vestingstad.

Stuckens Stuckens 3

Wijnen Barenberg

Wijndomein Barenberg is een familiale wijngaard gelegen in Schaffen, een landelijke deelgemeente van Diest. De wijngaard ligt op de zuidelijke helling van een heuvel genaamd de 'Barenberg' en heeft een ondergrond van zandleem met veel ijzerzandsteen (diestiaan).

Er worden witte stille wijnen gemaakt van vier druivensoorten. De vinificatie gebeurt ter plaatse in eigen uitvoering.

Graag een proeverij of rondleiding op het domein: bezoek Barenberg

Barenberg wijn wijndomein (1) Barenberg wijn (1)

Streekwinkel Toerisme

Ben je op zoek naar een origineel en (h)eerlijk cadeau? In de Streekwinkel van Visit Diest ontdek je al het lekkers dat de stad en streek te bieden hebben.

Van pittige mosterd en bitter bier tot zoete pralines en stevige gin: met meer dan 80 producten stel je de lekkerste streekpakketten samen. 

Alle producten worden met ambacht en liefde gemaakt in je eigen buurt. Je verkleint dus meteen je ecologische voetafdruk én je ondersteunt lokale makers: je koopt er producten van zowel echte diesterse ondernemers als Straffe Streekproducenten uit heel Vlaams Brabant.

Verwacht je aan een vleugje zoete zonde, wat grootmoeders’ geheimen, zwart goud of goddelijke smaken!

Kom zeker eens een kijkje nemen