Themaroute: Jagers-verzamelaars in St-Sulpitius

De eerste mensen verschenen zo wat 180.000 jaar geleden. Ongeveer 38.000 jaar geleden kwamen ze aan in onze contreien. In deze millennia werden onze genen gevormd. Nieuwsgierigheid en een zoektocht naar onze identiteit zijn diep menselijk. Angsten en grenzen van onze voorouders vind je ook bij ons terug. Als je vanuit deze ooghoek naar gotische kerken kijkt – die zijn maar ca. 600 jaar jong – krijg je een ander zicht op de caleidoscopische vormgeving van kraagstenen, misericordes en beelden. Nog te zwijgen van de uitwendige bescherming van de kerk tegen onheil.

Naast het belerende, katholieke, karakter van cartouches, schilderijen en beelden, gericht naar een grotendeels analfabeet publiek, ontdek je op de achtergrond mensen van alle rangen en standen, kreupelen en zwakzinnigen, fabelmonsters, draken, engelen en vechtersbazen, muzikanten, baard- en groene mannen. Fascinerend!!

De rondleiding in de Sint-Sulpitiuskerk leert je anders kijken naar romaanse en gotische kerkgebouwen. In de spiegel, die vaak ondeugende middeleeuwse steenkappers ons voorhouden, kunnen we onszelf herkennen… Mits een andere bril valt er zoveel meer te ontdekken en te begrijpen.

Praktische informatie:

Vertrek: Kapel Elisabeth Gasthuis - Koning Albertstraat 14, 3290 Diest
Start: 14.00 uur
Einde: 15.30 uur

Data: 28/05 - 18/06 - 13/08 - 03/09

Tip: Breng zeker je verrekijker mee!

 

Opgelet, je inschrijving is definitief na het ontvangen van een bevestigingsmail van Visit Diest.

Ik schrijf me in