Stadsfestival Re:lict

Re:lict is een eigenzinnig stadsfestival dat bijzondere (erfgoed)plekken in Diest inpalmt. Het festival vult deze plekken met muziek, kunst, theater, gastronomie en feest.

Re:lict gaf vonken op 21, 22, 23 en 24 september 2023! Als rode draad krijg je telkens een historische gebeurtenis voorgeschoteld. Deze editie vierden we 100 jaar elektriciteit in Diest.

Duizenden bezoekers vonden hun weg naar het stadsfestival, om te rolschaatsen, te dansen, te eten, te kijken en te genieten. Het was de tweede keer dat de stad het festival organiseerde. Alle activiteiten met reservatie of ticketverkoop waren volledig uitverkocht.

Vanaf 1923 brandde de lamp in Diest. Het stadsbestuur sloot toen een contract af met de Société d’Electricité du Nord de la Belgique.

Deze revolutionaire gebeurtenis werd de inspiratie voor de 5 thema’s van het stadsfestival: Circuit, Aarding, Black Out, Stroomstoot en Vonken.

Stadsfestival Re:lict 2023 - aftermovie

Rolschaatsen en feest

De historische Grote Markt vormde onder de naam ‘Circuit’ het kloppende hart van het festival. In de loop van het weekend konden bezoekers er zowel overdag als ‘s avonds terecht voor een rondje op de rolschaatsbaan, heerlijke streetfood en feest, met o.a. dj-sets van Sofie Engelen en Sven Ornelis.

Muziek met straffe frontvrouwen

Van raadzaal naar rockconcert … In de prachtige Sint-Joriszaal van het stadhuis ging dit weekend geen gemeenteraad door, maar wel twee uitverkochte muziekconcerten. Talent van dienst was Mayorga, High Hi, Jen en Moral Eclipse. Onder de noemer ‘Stroomstoot’ gaven deze bands met straffe frontvrouwen het beste van zichzelf, voor twee keer 99 muziekliefhebbers. Overtuigende argumenten genoeg, alle stemmen werden vlot binnengehaald.

Groene stroom en ecologische attracties

‘Black out’ was dan weer het thema op de citadel, waar de spectaculaire circus- en acrobatieshow Perceptions volledig draaide op groene stroom, voor de gelegenheid aangeleverd door de Solar Container van Belgisch energieplatform Bolt. Die is met 170 m2 aan zonnepanelen in een 13 meter lange container goed voor de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld.

In de Zichtbar, waar mensen met uitzicht op de stad in de loop van de zomer konden terrassen, verzorgde chef Coeur de Boef voor Open vuur-food, waar hij ter plaatse lekkers bereidde zonder gebruik te maken van elektriciteit.

Met ‘Aarding’ plantte de stad de voeten stevig op de grond. Kinderen konden terecht op de fabuleuze foor Carnivale op de Kaai, met ecologische attracties, absurde attracties, mechanische dieren en andere uit de hand gelopen curiositeiten.

Creatief aan de slag

Heel wat creatievelingen gingen aan de slag tijdens de uitverkochte workshops kaarsen maken en blauwdruk. Op zondagnamiddag namen 45 kinderen tussen 4 en 15 jaar deel aan de workshop ‘Mini Camera Obscura’. Met zwarte doos, een sprankeltje licht en een stevige portie creativiteit maakten ze een eigen camera obscura.

Ook kunstenaar Danny Veys ging met blauwdruk aan de slag. De afgelopen maanden beklom hij geregeld de Sint-Sulpitiuskerk, waar hij oude vormen van fotografie uittestte. Met een analoge grootformaat-camera fotografeerde hij er het indrukwekkende panoramische uitzicht. Het resultaat is het werk ‘Pigeon view’, dat hij ter plaatse ontwikkelde in het water van de Demer. De stad gaat op zoek naar een mooie plek voor het kunstwerk.

Lekker lokaal

In de Lakenhalle schoven 200 personen de voeten onder tafel voor een groot stadsontbijt. Lokale producten, een schitterende erfgoedlocatie en live sets van Radio Oorwoud zorgden voor een unieke beleving. De Demerstraat was – net als tijdens de eerste editie – de locatie voor ‘De langste tafel’, waarbij 100 mensen aan dezelfde tafel konden smullen van de creaties van enkele lokale chefs.

Re:lict vindt elke twee jaar plaats in het centrum van Diest.
Afspraak in 2025 voor de volgende editie!

Relict langste tafel (4) High Hi rolschaatsen 2020 08 28 Willy Fotoshoot DJ S 5662 Esinam Line Up Relict langste tafel Smaakhal2023 LR Selectie2 51 Begijnhof bij kaarslicht (2) Relict langste tafel (1) Relict langste tafel (3) Perceptions (1) Carnivale

Vonken: warmmakers voor het festivalweekend. 
Gedurende de maand september kon je op allerlei plekken in de stad en de dorpen naar de 'Vonken': concerten bij kaarslicht, Open Vuur diner, wandelingen, Begijnhof bij kaarslicht, fakkeltochten, ... 

Kijk even mee naar Open Vuur, Begijnhof bioj Kaarslicht en live muziek in Deurne.  

Stadsfestival Re:lict Diest 2023 - Vonk Open Vuur Schaffense Poort
Begijnhof bij kaarslicht 2023
quote svg
“Tijdens dit eigenzinnig stadsfestival is niets wat het lijkt of ooit geweest is.”
Re:lict stadsfestival - aftermovie 2021