Het ProefTerras - Hagelandse wijn en kazen

Op zaterdag 21 september zorgen Wijndomein Barenberg, Wijndomein Haksberg, Het Nijswolkje en Atelier Desem voor op en top lokale proeverijen tijdens Het ProefTerras.

HET NIJSWOLKJE

Je kon An meerdere keren ontmoeten in De Smaakhal. Met haar geweldige enthousiasme kon ze heel wat bezoekers bekoren met haar (h)eerlijke producten van de Boerderij. 
Samen met haar man Tom is ze trotse eigenaar van Het Nijswolkje uit Rillaar. Ze willen een zelfvoorzienende boerderij zijn. Zo proberen ze hun ecologische voetafdruk te beperken. 
Hun rassen zijn bewust authentieke Belgische melkschapen. Spelt, tarwe, voederbonen, luzerne, klaver, mais en krachtvoedsel halen ze uit eigen kweek. Ze kopen daarnaast geen Zuid-Amerikaanse (bio) soja aan.
Bij Tom en Ann kan je kazen, yoghurt, melk, ijs en desserten van schapenmelk kopen.

WIJNDOMEIN HAKSBERG

We stellen je graag voor aan Hilde van Wijndomein Haksberg.
Wijndomein Haksberg is een uitgestrekt domein bos- en parkgebied in het Hageland, met een kasteeltje en een wijnterras, bos en vijvers , glooiende wijngaarden en goede Belgische wijn.
Wijnbouw gebeurt op Haksberg met respect voor de natuur. 
Hilde Rutten, verantwoordelijk voor de vinificatie op het wijndomein, is bioloog van opleiding, maar koos uiteindelijk voor het onderwijs, om in 2012 haar hart te volgen en zich op wijnbouw te storten. 
Dat in de wijngaarden zonder insecticiden en herbiciden zou worden gewerkt, was voor haar een absolute voorwaarde om er te starten.

WIJNDOMEIN BARENBERG

We stellen je graag voor aan Philip en Virginie van wijndomein Barenberg uit Schaffen.
Philip is een gediplomeerde wijnbouwer en wijnmaker. Hij onderhoudt de wijngaard en verzorgt de vinificatie. Virginie neemt de commerciële aspecten op zich.
De wijngaard ligt op de zuidelijke helling van een heuvel genaamd de 'Barenberg' en heeft een ondergrond van zandleem met veel ijzerzandsteen (diestiaan). De aanplanting telt 1.100 stokken.
Ze streven voor kwalitatieve en eerlijke wijnen, waarvan ze de productie volledig zelf uitvoeren.De focus ligt op witte wijnen en schuimwijn, die het streekeigen karakter volgen (“cool climate” wines).
Ze streven naar respect voor gezondheid, natuur en bodem, door het beperken van behandelingen in de wijngaard tot het strikte minimum. De keuze voor grotendeels de nieuwere hybride’ rassen maakt dit mogelijk.

ATELIER DESEM

We stellen je graag voor aan Philip, "De Fille". Chief slow baker en bezieler van Atelier Desem.
Een leven van lekker eten en drinken en een professionele carrière in foodservice monden uit in een passie voor desembrood. Een hartstocht die Fille graag met jullie deelt.
In Atelier Desem kan hij zijn kennis van hoogwaardige ingrediënten vertalen in eerlijke kwaliteitsproducten.
Fille vervaardigt zijn brood volgens een eeuwenoude werkwijze.
Als grondstof gebruikt hij steengemalen bio-bloem en -meelsoorten die nog alle voedingsstoffen bevatten. Voor een optimale smaak werkt hij met een desem en bakt hij het brood in een steenoven.

STEENGEMALEN, STEENGEBAKKEN, STEENGOED!

HET MENU

Aperitief: 

Haksberg mousserend - Alba - Souvignier gris 2022 - extra brut

Hapje: 

Het Nijswolkje: schapenkaaskroketjes + slaatje+ vinaigrette.

Hoofdgerecht:

Het Nijswolkje: Een kaasschoteltje met verse kaasjes in 2 smaken
brandnetelkaas/ fenegriek/ belegen/ droge worst/ noten/ druiven. 
Atelier Desem: desembrood: pompoen en vijgen/walnoot.

Wijndegustaties:

Barenberg:
Johanniter
Souvignier Gris
Solaris

Haksberg
Haksberg wit - Cinera - Auxerrois/Souvignier gris 2022
Haksberg rosé - Alcedo - Pinot noir 2023
Haksberg rood - Carduela - Dornfelder/Pinot noir 2020/2022

46,05 euro per persoon

Praktische info:

We starten stipt om 18 uur.
Het einde is voorzien om 22 uur.

De inschrijving is pas definitief na ontvangst van een bevestigingsmail van Visit Diest met de betalingsmodaliteiten en praktische info.