Waarom gravel grinden in Diest?
Tijdens ‘gravel grinding’ leg je lange, onverharde afstanden af op een snelle fiets, dwars door de natuur. De wirwar aan onverharde wegen die Diest rijk is, vormt het perfecte terrein om een crossfiets, mountainbike of gravelbike op los te laten.
Starten kan bij sportcenter Karteria - Kluisbergstraat 21, 3290 Diest
Je hebt hier een ruime parking, kleedkamer en douches. Spoel je fiets nadien af in het provinciedomein Halve Maan in Diest.
“Het mooie aan gravellen is dat je zelf bepaalt waar jouw grenzen liggen.”Wesley Goossens
Deze routes zijn gemaakt door Wesley Goossens.
Waarom is Diest een goeie uitvalsbasis voor mountainbikers en gravelfanaten?
Je moet hier niet ver rijden om op een offroadpad terecht te komen (zowel gravel als bos). Het is perfect mogelijk om een paar uur te rijden zonder veel asfalt. Ook de verschillende klimmetjes in de buurt maken het super-interessant (en soms pijnlijk).
De leuke eettentjes en cafés in Diest zijn ook een mooie extra om de rit met vrienden af te sluiten.
“De Citadel-site en de Vesten zijn zeker een must-see. Het Begijnhof vind ik ook heel charmant en voor een flandrien zijn de kasseien daar natuurlijk verplichte kost. ”Kim Saenen
Deze route is ideaal voor beginnende rijders of diegenen die op zoek zijn naar een minder veeleisende maar even boeiende fietstocht.
Het is een prachtige kennismaking met het noordoostelijke landschap rond Diest. De tocht begint wel met opwarmend klimmetje om de benen te testen maar daarna wordt het wat eenvoudiger. Je zit vrij snel in de bosrijke omgeving die deze regio rijk is. Verken de rustige gravelwegen en paadjes en geniet van de omgeving. Tussendoor zijn er voldoende recuperatiestukken over kleine, rustige wegjes die perfect zijn om even op adem te komen.
Deze iets kortere route is ideaal voor wie minder tijd heeft maar toch het maximale uit zijn fietstocht wil halen. Net als andere tochten begin je met een energieke start vanuit Diest en duik je snel de mix van gravel, bospaden, veldwegen en kasseistroken in.
Deze route gaat tot in Hoeleden, waar een afkorting je nog steeds een volledige ervaring biedt met alle karakteristieke elementen van het Hageland. Ook hier fiets je langs de Demer en door prachtige boomgaarden, en neem je diverse klimmetjes onder de wielen. Zorg dat je nog wat energie overhoudt, want ook deze route heeft dezelfde finale als de langere variant.
Met een afstand die je door de mooie Hagelandse landschappen voert, is deze langste route een perfecte mix voor de avontuurlijke fietser. Start je tocht met een pittige opwarming, waarna je een diversiteit aan paden tegenkomt: van gravelstroken tot makkelijk berijdbare bospaden, uitdagende kasseistroken en korte stukken verbindingsstroken over rustige wegen.
De route leidt je langs de kronkelende Demer, door weelderige boomgaarden en over talloze korte maar pittige klimmetjes die je kuiten zullen testen. Vergeet niet van de adembenemende uitzichten te genieten! De route neemt je mee tot aan de Getedijk in Linter. Bereid je voor op een stevige finale, waarbij je al je overgebleven energie nodig zal hebben voor de laatste klimmetjes.
Deze routes zijn gemaakt door Kim Saenen.
Dwars door het Hageland Gravel
In het spoor van de profs
In onze regio, waar wielergrootheden als Eddy Merckx, Sven Nys en Roland Liboton kind aan huis zijn, kan ook jij in het spoor van de profs rijden. Met een aaneenschakeling van hellingen, holle wegen en kasseien zoekt wielerwedstrijd Dwars Door het Hageland alle lekkernijen van de streek op.
Ondanks dat het een relatief nieuwe koers is, wordt de wedstrijd toch al als mythisch omschreven door de vele onverharde gravelstroken.
Wil je de helden van de koers zelf achterna? Test deze klassieker in wording dan eens uit met een recreatieve routes van 25, 60, 90 of 120 kilometer. Start en finish zijn steeds in Diest. Onderweg rijd je over beboste heuvels en langs uitgestrekte velden, met af en toe een historisch kasteel op de achtergrond.
Het parcours dat de profs hebben gereden werd verder aangevuld met andere prachtige gravelstroken uit het Hageland.