Gildenbier - het verhaal

Gildenbier en verhaal van de gilden

Het bekendste Diestse bier is het Gildenbier, een bier van hoge gisting, donker, robijnachtig van kleur en met een hoog alcoholgehalte.

De benaming ‘Gildenbier’ vond vermoedelijk haar oorsprong bij de schuttersgilden die voor hun jaarlijkse feesten een eigen, sterker bier mochten brouwen. 

De geschiedenis van het bier gaat terug tot ver in de tijd. Uit oude documenten blijkt dat dit bier al in de 12e eeuw werd gebrouwen in de tijd van Hertog Jan I van Brabant. In de ‘Traité complet de la fabrication des bières’ uit 1856 staat een uitgebreide beschrijving van het brouwproces van het toen al geroemde Gildenbier. Dit bier was zo befaamd dat het inspireerde tot gedichten en liederen.

De oorsprong van het Gildenbier is nauw verbonden met de geschiedenis van de Diestse schuttersgilden. Zij brouwden het alleen ter gelegenheid van hun jaarlijks terugkerende gildebal.

Een jaar op voorhand brouwde de gilderaad onder streng toezicht het gildebier in een plaatselijke brouwerij. De vaten bier kwamen onder bewaking van een betrouwbaar gildelid in de kelders van het stadhuis terecht, om pas op de avond van het bal aangeslagen te worden.

Op dit bal legden de kandidaat-leden de vuurproef af: om 24 uur stipt moesten de nieuwe leden, de eed afleggen en op één been staande op een tafeltje, een volle beker Gildenbier uitdrinken.
Wie na het ledigen van de beker, en ondanks de voorafgaande liters Gildenbier en de venijnige duwtjes van de andere leden, nog overeind stond, werd aanvaard als lid.

Op het einde van het bal trokken ze de rest van het Gildenbier op flessen. Alleen de gildeleden kregen deze flessen mee, waar ze in hun kelders verder rijpten tot een heuse godendrank. 

Ook vandaag blijft deze traditie in leven, maar sinds kort met een gloednieuw stadsbier: Guld.

Brouwerij Haacht besloot om het Gildenbier niet langer op fles aan te bieden, maar we wilden de eeuwenoude traditie van het bier niet verloren laten gaan. 

Via de historische stadsgilden konden we enkele oude flesjes van de drie brouwerijen laten ontleden en daaruit een nieuw bier samenstellen. Zo werd Guld geboren.