Feestelijke streekhapjes en Hagelandse wijnen

Onder het motto “Kruid elk feest met een vleugje Diest” organiseerde Visit Diest een reeks inspirerende workshops en proeverijen in de Gasthuiskapel.

Van een mooi gedekte tafel en het aperitief tot de lekkerste hapjes vol steekproducten, Diest heeft alles in huis voor een prachtig eindejaar!

Jan Maes van Bacari ontwikkelde vijf feestelijke receptjes waarmee jij tijdens de feestdagen gegarandeerd kunt uitpakken. Ze zijn stuk voor stuk eenvoudig te bereiden én als extraatje maak je gebruik van lokale streekproducten: niet alleen overheerlijk, maar ook met liefde gemaakt. Hieronder vind je de recepten, telkens vergezeld van een kookvideo zodat je elke stap gemakkelijk kunt volgen.

Sommelier Laura zorgde voor een extra vleugje feest: bij elk gerechtje koos ze een bijpassende Hagelandse wijn. Deze wijnen kan je steeds kopen in de streekwinkel van Visit Diest.

Cover
Kalfstartaar op Romeinse sla
Download het recept

Wijntip van Laura:

Wijndomein Petrushoeve - rosé 

Smaak: klein rood fruit, snoepjes en een klein zoetje in de afdronk.
Druivensoort: Cabernet cortis

Bekijk hier de kookvideo.

Cover
Oester met frisse appel-gember topping
Download het recept

Wijntip van Laura: 

Wijnkasteel Vandeurzen - Chardonnay prestige 

Smaak: Exotische toetsen van perzik, lychee, amandelen, ceder. In 2e fase aroma komen specerijen naar voor, peper, kruidnagel, brioche, vanilletoetsen.
Druivensoort: Chardonnay

Bekijk hier de kookvideo

Cover
Ravioli van koolrabi met basilicum-cashewpesto
Download het recept

Wijntip van Laura:

Wijndomein Kluisberg - Pinot gris

Smaak: Opstuivend wit en geel fruit in de neus zoals perzik, mirabelle pruim en mango aangevuld met een mineraliteit. Fruitig en fris met een toets van perziken en ander steenfruit.
Druivensoort: Cépage - Pinot Gris

Bekijk hier de kookvideo

Cover
Bladerdeeghapje met crème van zwarte pens
Download het recept

Wijntip van Laura:

Wijndomein Barenberg Cuvée

Smaak: In de neus komen aroma’s van peer en appel naar voren, aangevuld met florale toetsen en een hint van citrus.  
Druivensoort: Een assemblage van Johanniter, Souvignier Gris en Pinot Gris

Bekijk hier de kookvideo

Cover
Verloren peperkoek met ananas, mascarpone en advocaat
Download het recept

Wijntip van Laura:

Wijndomein Haksberg - Carduela

Smaak: aroma’s van zwart fruit en kaneel, en toetsen van zoethout en cassis.
Druivensoort: Dornfelder & Pinot noir 

Bekijk hier de kookvideo

20251116 Feesthapjes En Hagelandse Wijnen79 20251116 Feesthapjes En Hagelandse Wijnen77 20251116 Feesthapjes En Hagelandse Wijnen58 20251116 Feesthapjes En Hagelandse Wijnen48 20251116 Feesthapjes En Hagelandse Wijnen72 20251116 Feesthapjes En Hagelandse Wijnen30 (1)