De Citadel - vandaag

De Citadel van Diest is het historische hart van ons militaire verleden.

De para’s hebben al enkele jaren geleden hun boeltje gepakt, maar de sporen die ze achterlieten zijn absoluut de moeite om te bezoeken.

Ontdek de wandelroutes in en rond de Citadel, het museum of verborgen picknickspots. En misschien ontmoet je tijdens een van de events nog een soldaat van toen. Duik in de harde wereld van onze Diestse militairen om hun zachte hart te leren kennen.

Hier vind je een overzicht van alles wat je kan doen op de Citadel.

Cinema Paradiso

Weet je nog, die keer op de achterste rij met je eerste lief? Of die buurman die smakkend zijn popcorn eet? Niets leuker dan een bezoekje aan de cinema, toch? Voor je wekelijkse portie kwaliteitsfilm moet je bij Cinema Paradiso zijn!

Je vindt de cinema op de citadel van Diest. Dit is een samenwerking tussen d’Oranje Giraffen en CC Diest in het kader van Zebracinema.

Filmparels van Vlaamse bodem (en de rest van de wereld) bekijken, kan hier elke vrijdagavond naar hartenlust.

Ook documentaires krijgen maandelijks een podium onder de naam Dox Office. Dit zijn echte verhalen van echte mensen.

De mooiste kinderfilms? Die worden door Rafke Girafke naar het grote doek gebracht. Welkom in Cinema Paradiso!

Ontdek hier het programma. 

Cinema Paradiso3
Cinema Paradiso
Cinema Paradiso Cinema Paradiso2 Cinema Paradiso4

Augmented Reality route

Telefoon op zak? Bandenspanning van je fiets voldoende hard? Trek er met je fietsbroek vol goesting op uit voor een dagje door het Diestse erfgoed in het Merodegebied, op naar een andere wereld.

Met de Augmented Routes app kan je virtueel door muren kijken, de tijd terug draaien en op plekken komen waar je anders nooit geraakt. Het virtuele laagje over de werkelijkheid vertelt je het straffe verhaal van onze geschiedenis terwijl je er zelf middenin staat.

En voor de kinderen bevat de app nog toffe quizvragen op de koop toe. Deze fietsroute zal je niet snel vergeten.

De gratis app ‘augmented routes’ kan je downloaden in de Apple Store of Google Play Store door volgende QR-code te scannen: QR code toevoegen.

QR Augmented Reality Def
Scan de QR code
Augmentedrealitycompanion Augmentedrealityportal Chasseloup

Copyright Poppr

Museum Pegasus

In 1953 vestigde het Eerste Bataljon Para-Commando zich op de citadel en gedurende meer dan 50 jaar was dit haar thuisbasis.

Vandaag houdt het museum de geschiedenis van de Para’s nog steeds levend met een tentoonstelling die hun leven en missies in beeld brengen.

Pegasus Museum
Stap in het militair verleden
Pegasus Toegangspoort Citadel Pegasus (2)

Wandelen

Het bos rond de Citadel is vandaag een cultuurbos. Nu de militairen er niet meer elke dag oefenen kan jij er elke dag gaan wandelen.

Dit beschermde militaire monument is het enige overgebleven van Vlaanderen. Ontdek al wandelend het verhaal van het Citadelbos.

Citadel GR Citadel Oefen Para Citadelbos GR

Evenementen

De citadel is al enkele jaren de plek voor hippe, alternatieve evenementen: van grote dancefestivals tot sympathieke zomerbars. We sommen er hier enkele op. 

Sinners Day

Wintereditie van het festival Sinner's Day ging door in oktober 2023.

Oldtimers 

Events zoals Everything old on wheels en Bar CHoque brengen prachtige oldtimers naar Diest. 

Flextime afterwork

Dansen onder de sterren tijdens deze unieke afterworkparty's. 

Zomerbars

De Zichtbar, Bar Piket en BarZon zorgden vele zomers voor cultuur & plezier op de Citadel. 

Garnizoen

De organisatie achter Pukkelpop zette zijn schouders onder een gloednieuw partyconcept: Garnizoen. Garnizoen gaat verder op het gedachtengoed van de legendarische warehouses uit Chicago en Detroit. In 2 verschillende zalen konden fans van house en techno hun hart ophalen.

Het event vond plaats in 2018 en 2019.

Garnizoen aftermovie '19

Streetart - Ontdek de tatoeages van de stad


Streetart is de tatoeage van de stad. Sommige treinen worden van korte naamtags voorzien en enkele gebouwen hebben een metershoge sleeve.

Ook in Diest knallen de kleuren van de muren. Dankzij een handige kaart ga je op tocht door Diest om alle muurschilderingen te ontdekken.

Bekijk werken van onder andere David Walker, een Londense street-art kunstenaar met werken in Parijs, New York, Hong Kong en Berlijn.

Street Art Diest maakt deel uit van Street Art Cities. Download de gratis app ‘Street Art Cities’ met up-to-date info.

De zoektocht en route zijn ook gratis verkrijgbaar bij Visit Diest. Op stap met kinderen? Vraag dan zeker naar de zoektocht voor onderweg!

streetart (2) streetart (5) streetart (10) streetart (19)