Cocktail - Het Hageland in een glas

Hoe kan je de smaken en aroma’s van ons prachtige Hageland in een glas krijgen?

De Diesterse bartender Jules Verlinden (30) ging de uitdaging aan en creëerde een rasechte Hagelandse cocktail en mocktail.

“Ik ben Jules, zoon van Dirk Verlinden, die al 27 jaar in de potten roert van brasserie De Nieuwe Haan in Diest. In dat statige pand, op de hoek van de Grote Markt, heb ik mijn passie voor geuren en smaken ontwikkeld. Vandaag werk ik mee als bartender en sommelier in de zaak van mijn ouders.

De eerste lekkernij waaraan ik denk als ik de naam Diest hoor? Boerenwormkruid! (lacht) Deze Diesterse kruidkoek is een echte delicatesse, die iedereen eens geproefd moet hebben. In onze regio is het al honderden jaren een traditie om in het voorjaar de jonge scheutjes van het boerenwormkruid te plukken en te verwerken in pannenkoeken. Ik was als kleine jongen al dol op de kruidpannenkoeken van mijn oma. Het sprak dus voor zich dat ik dit ingrediënt in een cocktail wilde verwerken.

In mijn verdere zoektocht naar typische smaken uit de streek kwam ik uit bij de peer. Ik vind het altijd een prachtig beeld om langs de vele fruitboomgaarden te fietsen en iedereen volop peren te zien plukken. Met zijn zoete smaak is de peer ook een dankbaar ingrediënt voor een cocktail.”

Tansini

JULES: “Ik heb onze Diesterse cocktail ‘Tansini’ gedoopt, naar het Engelse woord voor boerenwormkruid tansy. Ik heb de gin 18 uur geïnfuseerd met boerenwormkruid, om zo de smaak aan het kruid te onttrekken. Daarnaast heb ik Poire William gebruikt om de zoete perensmaak te verkrijgen: dit is een unieke eau de vie, gemaakt met de Williams Pear. Het derde ingrediënt is vlierbloesemlikeur, want de vlierstruik katapulteert me terug naar mijn jeugdjaren in Diest, toen we elke dag in de tuin zaten te ravotten.”

RECEPT:
  • 30 ml Bombay Sapphire-gin.
    Hier voeg je boerenwormkruid aan toe en dit laat je 18 uur intrekken. Is het plukseizoen voorbij? Kies dan voor een kruidige gin.
  • 30 ml Poire William
  • 30 ml St-Germain (vlierbloesemlikeur)


Doe de ingrediënten samen in een glas en roer 30 seconden met ijs. Je kan de cocktail altijd afwerken met een takje boerenwormkruid voor een extra toets.

Boerenwormkruid mag enkel geplukt worden als jong kruid.

Pera-no (alcoholvrij)

JULES: “In en rond Diest vind je een enorme diversiteit aan bloemen, kruiden en ... fruit. Voor onze Pera-no gebruiken we vers perensap, en voor de peren gaan we naar fruitbedrijf Distelmans in Webbekom. Perenkweker Bram is een jeugdvriend en een echte kei in zijn vak.

RECEPT:
  • 100 ml vers perensap
  • 20 ml Monin Orgeat (amandelsiroop)
  • 75 ml Elderflower tonic van Fever Tree


Giet het perensap en de amandelsiroop in een glas met ijs, roer een paar seconden en top af met elderflower tonic.